Veelgestelde vragen (FAQ)

Antwoord op de meest gestelde vragen

Het niveau van de opleiding is niveau 2. De vakopleiding is een 2-jarige BBL-opleiding. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit houdt in dat je bij GKN Fokker vooral leert door te werken.

Je gaat 4 dagen per week bij GKN Fokker aan het werk. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school voor theorieles. Deze lessen zijn op het Da Vinci College in Dordrecht of op het Alfa College in Hoogeveen.

De vakken die je volgt op Da Vinci College of Alfa College zijn bijvoorbeeld theorievakken over materialen, algemene vliegtuigtechniek, constructieleer en tekeningen lezen. Daarnaast krijg je ook vakken als informatica, Engels en communicatieve vaardigheden.

Je begint als eerste met theorielessen over vliegtuigbouw. Je leert vervolgens met verschillende materialen en bevestigingsmiddelen te werken. In de opleiding staat centraal dat je werkend leert. Je zult dus naast theorielessen ook steeds meer praktijklessen krijgen. Om het geleerde nog verder in de praktijk te brengen, loop je ook 6 periodes van 6 tot 7 weken stage.

Je loopt 6 periodes van 6 tot 7 weken stage bij GKN Fokker. Je leert tijdens je stage met verschillende materialen werken en diverse technieken toe te passen. Binnen je stageperiode leer je ook de verschillende afdelingen kennen.

Je krijgt in het eerste leerjaar 100% van het wettelijk minimum jeugdloon. In het tweede leerjaar krijg je bij goed functioneren 110% van het wettelijk minimum jeugdloon.

Je hebt gewone schoolvakanties en recht op een aantal extra snipperdagen. Je zomervakantie is iets korter dan je gewend bent. Deze duurt 4 weken.

Je schrijft je als eerste in voor een open dag of open avond. Hierna volgt een geschiktheidstest. Dit is een technische test waarbij we jouw gevoel voor luchtvaart testen. Als je de test gehaald hebt, word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als wij denken dat je geschikt bent, volgt een inschrijving voor de BBL-opleiding Vliegtuigbouw.

Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen?

Geen probleem, hoor. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.